00000

Äppelrutor med mandel får smak av mandellikören Amaretto. Den kan ersättas med ­färskpressad äppeljuice.

För 30 rutor:

Ingredienser

800 g äpplen
1 citron
0,75 dl strösocker
0,75 dl amaretto, (mandellikör)

Botten:

150 g smör
5 dl vetemjöl, (300 g)
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 msk citron, pressad

Topping:

3 dl havregryn
50 g mandelspån
1 dl strösocker
100 g smör
1 msk citron, pressad

Tillbehör:

grädde, lättvispad
Amaretto (mandellikör), ev

25 minuter + 25 minuter i ugn

Äppelrutor med mandel – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar, ca 2 x 2 cm. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Lägg äppelbitarna i en gryta och tillsätt socker, likör och citronskal. Koka äpplena utan lock tills de börjar mjukna och det mesta av vätskan kokat in. Låt äpplena svalna.
  2. Botten: Skär smöret i bitar. Lägg det i en matberedare och tillsätt mjöl, socker och bakpulver. Hacka ihop tills smöret finfördelats. Tillsätt ägg och citronsaft och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en liten långpanna, ca 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela äppelbitarna på degen.
  4. Topping: Hacka snabbt ihop alla ingredienser. Smula dem över äpplena. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna innan den skärs i rutor. Servera med lättvispad grädde, gärna smaksatt med mandellikör.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar