Äppelpannkaka med karamelliserade äpplen och ljummen chokladsås
Ingredienser
- 1 äpple
- 2,5 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 0,5 tsk salt
- 0,25 dl strösocker
- 25 g smör
Kanelsocker
- 1 dl strösocker
- 1 msk kanel - mald
Klassisk chokladsås
- 1 dl kakao
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
Karamelliserade äpplen
- 3 äpplen
- 25 g smör
- 2 msk strösocker
Gör så här
-
Kanelsocker: Blanda socker och kanel i en liten skål.
-
Pannkakor: Halvera och kärna ur äpplet. Riv det på den fina delen av rivjärnet.
-
Vispa mjölet och halva mängden mjölk till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, ägg, salt, socker och äpple. Låt smeten svälla ca 10 min.
-
Bryn smöret och häll det i smeten. Grädda tunna pannkakor av smeten i en stekpanna. Lägg pannkakorna på en tallrik med kanelsocker mellan varje pannkaka.
-
Chokladsås: Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka upp. Låt sjuda ca 5 min, rör då och då.
-
Karamelliserade äpplen: Kärna ur och skär äpplena i stora tärningar. Bryn i smöret ca 1 minut. Tillsätt sockret. Bryn tills äpplena fått gyllenbrun färg.
-
Servera pannkakorna med karamelliserade äpplen och ljummen chokladsås.