55555

Pannkakssmeten får en frisk smak av rivet äpple och lätt knäckig ton av brynt smör. Välj gärna svenska äpplen med fin balans mellan syra och sötma.  

För 8 personer:

Ingredienser

1 äpple
2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk salt
0,25 dl strösocker
25 g smör

Kanelsocker:

1 dl strösocker
1 msk kanel, mald

Klassisk chokladsås:

1 dl kakao
1 dl strösocker
1 dl vatten

Karamelliserade äpplen:

3 äpplen
25 g smör
2 msk strösocker

45 minuter

Äppelpannkaka med chokladsås  – gör så här:

  1. Kanelsocker: Blanda socker och kanel i en liten skål.
  2. Pannkakor: Halvera och kärna ur äpplet. Riv det på den fina delen av rivjärnet.
  3. Vispa mjölet och halva mängden mjölk till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, ägg, salt, socker och äpple. Låt smeten svälla ca 10 min.
  4. Bryn smöret och häll det i smeten. Grädda tunna pannkakor av smeten i en stekpanna. Lägg pannkakorna på en tallrik med kanelsocker mellan varje pannkaka.
  5. Chokladsås: Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka upp. Låt sjuda ca 5 min, rör då och då.
  6. Karamelliserade äpplen: ­Kärna ur och skär äpplena i stora tärningar. Bryn i smöret ca 1 minut. Tillsätt sockret. Bryn tills äpplena fått gyllenbrun färg.
  7. Servera pannkakorna med karamelliserade äpplen och ljummen chokladsås.