Äppelpannkaka med karamelliserade äpplen och ljummen chokladsås

Pannkakssmeten får en frisk smak av rivet äpple och lätt knäckig ton av brynt smör. Välj gärna svenska äpplen med fin balans mellan syra och sötma.  
Pierre Ekelöf
Häll chokladsåsen och äpplena på pannkaksstapeln och servera som pannkakstårta.
Häll chokladsåsen och äpplena på pannkaksstapeln och servera som pannkakstårta. Foto: Katja Ragnstam

Ingredienser

  • 1 äpple
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 dl strösocker
  • 25 g smör

Kanelsocker

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel - mald

Klassisk chokladsås

  • 1 dl kakao
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Karamelliserade äpplen

  • 3 äpplen
  • 25 g smör
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Kanelsocker: Blanda socker och kanel i en liten skål.

  2. Pannkakor: Halvera och kärna ur äpplet. Riv det på den fina delen av rivjärnet.

  3. Vispa mjölet och halva mängden mjölk till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, ägg, salt, socker och äpple. Låt smeten svälla ca 10 min.

  4. Bryn smöret och häll det i smeten. Grädda tunna pannkakor av smeten i en stekpanna. Lägg pannkakorna på en tallrik med kanelsocker mellan varje pannkaka.

  5. Chokladsås: Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka upp. Låt sjuda ca 5 min, rör då och då.

  6. Karamelliserade äpplen: ­Kärna ur och skär äpplena i stora tärningar. Bryn i smöret ca 1 minut. Tillsätt sockret. Bryn tills äpplena fått gyllenbrun färg.

  7. Servera pannkakorna med karamelliserade äpplen och ljummen chokladsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!