Äppelpajer med mandel- och calvadosfyllning

Eleganta dessertpajer som smaksatts med calvados. De är ganska mäktiga och passar bäst efter en lättare måltid. Calvadosen kan ersättas med konjak.
Allt om Mat

Deg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk florsocker
  • 100 g smör - kallt

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk calvados
  • 2 äpplen
  • 6 katrinplommon - kärnfria
  • 3 msk mandel - flagad

Garnering

  • citronmeliss

Till servering

  • vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, vanilj- och florsocker. Tillsätt det kalla smöret i klickar. Arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare. Tryck ut degen i små pajformar, ca 12 cm diameter, gärna med löstagbar kant. Pricka bottnarna med en gaffel och tryck fast små remsor av aluminiumfolie längs kanterna (för att förhindra att de glider ner under förgräddningen). Låt stå kallt 30 minuter.

  2. Förgrädda pajskalen 10 minuter. Riv mandelmassan grovt. Blanda den med äggen till en smidig smet. Rör ner calvadosen. Skär äpplena i kuber och katrinplommonen i små bitar.

  3. Klicka mandelsmeten i pajskalen och lägg försiktigt på äpple, katrinplommon och mandel.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills pajerna fått fin färg och är genomgräddade. De ska vara lite kladdiga i mitten, känn med sticka. Om du använder pajformar med löstagbar botten, låt dem först svalna några minuter och lossa sedan försiktigt.

  5. Garnera med citronmeliss och servera gärna med en klick vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!