Äppelpaj med toscasås

4.74.74.74.74.7

Suveränt god äppelpaj med fantastisk konsistens och knaprighet, lagom söt med mycket äpple och kardemumma. Barbros äppelpaj är lättlagad och alltid uppskattad, vann dessutom första pris för årets godaste äppelpaj i Äppelfabrikens årliga tävling.

För 8-10 pers

Ingredienser

Äppelpaj smulpaj

3 dl vetemjöl, (180 g)
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

5 äpplen, röda syrliga gärna amorosa
2 msk smör
2 msk råsocker
1 tsk kardemummakärnor, krossade
1 msk citron, pressad

Toscasås:

150 g sötmandel
150 g smör
1,75 dl strösocker, (150 g)
3 msk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde

Tillbehör:

grädde, vispad
vaniljglass
vaniljsås

Äppelpaj med toscasås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek 3-4 min i smör i en kastrull. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan.
  3. Toscasås: Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vetemjöl, därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.
  4. Fördela äpplena i bottnen av pajformen. Täck äpplena med toscasås och grädda pajen i nedre delen av ugnen 20-25 min. Servera pajen med glass, grädde eller vaniljsås.

pren