00000

Äppelpaj med krämig fyllning av äpplen och philadelphia. Amerikansk äppelkaka som alltid är lika god.

För 1 st

Ingredienser

Pajskal

4 dl vetemjöl
0,5 krm salt
150 g smör, kallt, i mindre kuber
1,5 msk citron, pressad
1 msk vatten, kallt

Fyllning

150 g philadelphia cream cheese
1 dl kolasås, färdig
2 ägg
0,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
0,5 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker
0,25 krm salt
6 äpplen, medelstora

Topping

100 g smör, smält
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl pekan- eller hasselnötter

 

Äppelpaj med philadelphiaost

1. Pajskal: Kör snabbt samman mjöl, salt, smör, citronsaft och vatten i matberedare till en smulig massa eller arbeta snabbt ihop den för hand. Tryck ut degen i en pajform, 26 cm diameter, med löstagbar kant. Ställ kallt minst 1 timme.
2. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop philadelphiaost, kolasås,
ägg, socker, mjöl, kanel, vaniljsocker och salt i en skål.
Rör till en jämn smet.
3. Kärna ur och hacka äpplena (med skal) i cm stora kuber.
Blanda ner hacket i smeten.
4. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 20 minuter. Sänk värmen till 175°. Grädda pajen ytterligare 10 minuter.
5. Topping: Smält smöret och blanda ner sockret, rör tills det smält.
Blanda sedan i mjölet. Hacka och rör i nötterna. Smula toppingen över pajen.
6. Grädda pajen ytterligare 20-25 minuter i mitten av ugnen, tills den är vackert gyllenbrun. Låt den svalna.