Äppelpaj med philadelphiaost

Äppelpaj med krämig fyllning av äpplen och philadelphia. Amerikansk äppelkaka som alltid är lika god.
Allt om Mat

Pajskal

  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 150 g smör - kallt, i mindre kuber
  • 1,5 msk citron - pressad
  • 1 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 150 g philadelphia cream cheese
  • 1 dl kolasås - färdig
  • 2 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,25 krm salt
  • 6 äpplen - medelstora

Topping

  • 100 g smör - smält
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl pekannötter - eller hasselnötter

Gör så här

  1. Pajskal: Kör snabbt samman mjöl, salt, smör, citronsaft och vatten i matberedare till en smulig massa eller arbeta snabbt ihop den för hand. Tryck ut degen i en pajform, 26 cm diameter, med löstagbar kant. Ställ kallt minst 1 timme.

  2. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop philadelphiaost, kolasås, ägg, socker, mjöl, kanel, vaniljsocker och salt i en skål. Rör till en jämn smet.

  3. Kärna ur och hacka äpplena (med skal) i cm stora kuber. Blanda ner hacket i smeten.

  4. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 20 minuter. Sänk värmen till 175°. Grädda pajen ytterligare 10 minuter.

  5. Topping: Smält smöret och blanda ner sockret, rör tills det smält. Blanda sedan i mjölet. Hacka och rör i nötterna. Smula toppingen över pajen.

  6. Grädda pajen ytterligare 20-25 minuter i mitten av ugnen, tills den är vackert gyllenbrun. Låt den svalna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!