30 minuter + 30 minuter för degen att vila + 50 minuter i ugn
Amerikansk äppelpaj med mandel, kanel och kardemumma
- Sätt ugnen på 175°.
- Mixa ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker i en matberedare till en smulig massa.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Låt degen vila i kylen ca 30 min.
- Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda med citronsaften. Riv mandelmassan och blanda med socker och majsstärkelse. Blanda ner äpplena.
- Dela degen i två delar och kavla ut två rundlar, ca 25 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Rulla upp en rundel på kaveln och flytta över till en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Lägg äppelfyllningen i formen. Lägg över den andra degrundeln. Gör några snitt i locket så att ånga kan pysa ut.
- Pensla locket med lätt uppvispat ägg och strö flagad mandel runt kanten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.
- Låt svalna före servering.