Amerikansk äppelpaj med mandel, kanel och kardemumma

Recept på äppelpaj med mandel. Klassisk amerikansk äppelpaj med ett frasigt degtäcke. Servera vaniljglass till, gärna smaksatt med kanel eller kardemumma.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl - (300 g)
  • 200 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 700 g äpplen - t ex gravensteiner eller katja
  • 1 msk citron - pressad
  • 200 g mandelmassa
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • 2 msk mandel - flagad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Mixa ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker i en matberedare  till en smulig massa.

  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  4. Låt degen vila i kylen ca 30 min.

  5. Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda med citronsaften. Riv mandelmassan och blanda med socker och majsstärkelse. Blanda ner äpplena.

  6. Dela degen i två delar och kavla ut två rundlar, ca 25 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Rulla upp en rundel på kaveln och flytta över till en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  7. Lägg äppelfyllningen i formen. Lägg över den andra degrundeln. Gör några snitt i locket så att ånga kan pysa ut.

  8. Pensla locket med lätt uppvispat ägg och strö flagad mandel runt kanten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.

  9. Låt svalna före servering. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!