Äppelpaj med dadlar

En god och annorlunda äppelpaj i juletid.

Äppelpaj med dadlar

 

1. Blanda samtliga ingredienser till degen i en matberedare. Kör allt till en deg. Låt vila i kyl ca 1 timme.
2. Kavla eller tryck ut 2/3 av degen i en pajform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Ställ kallt och lägg också in den resterande degen i kylen.
3. Lägg dadlar, strösocker, vatten, skal och saft från citron och kanel i en vid kastrull.
4. Koka ihop på låg värme ca 30 minuter utan lock tills så gott som all vätska försvunnit. Rör om då och då.
5. Sätt ugnen på 200°.
6. Ta upp kanelbitarna ur dadelblandningen när den kokat färdigt. Kör blandningen i en matberedare tillsammans med crème fraiche och ägg till en slät smet.
7. Hacka äpplena i fina bitar och blanda ner dem i smeten.
8. Fyll pajskalet med blandningen. Kavla ut den resterande degen, skär den i remsor och lägg ett rutmönster över.
9. Pensla med ägg och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen i ugnen. Låt pajen svalna. Pudra över socker och kanel. Gott att servera med lite lättvispad grädde smaksatt med lite whisky.

Recept från