Äppelpaj med dadlar

En god och annorlunda äppelpaj i juletid.
Allt om Mat

Mördeg

  • 4,5 dl vetemjöl - 270 g
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 0,5 dl strösocker
  • 150 g smör - i tärningar

Fyllning äppelpaj

  • 500 g dadlar - urkärnade
  • 1,5 dl strösocker - 130 g
  • 3 dl vatten
  • 1 citron
  • 4 kanel - hel
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 ägg
  • 3 äpplen - svenska

Till pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Till servering

  • florsocker
  • kanel

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser till degen i en matberedare. Kör allt till en deg. Låt vila i kyl ca 1 timme.

  2. Kavla eller tryck ut 2/3 av degen i en pajform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Ställ kallt och lägg också in den resterande degen i kylen.

  3. Lägg dadlar, strösocker, vatten, skal och saft från citron och kanel i en vid kastrull.

  4. Koka ihop på låg värme ca 30 minuter utan lock tills så gott som all vätska försvunnit. Rör om då och då.

  5. Sätt ugnen på 200°.

  6. Ta upp kanelbitarna ur dadelblandningen när den kokat färdigt. Kör blandningen i en matberedare tillsammans med crème fraiche och ägg till en slät smet.

  7. Hacka äpplena i fina bitar och blanda ner dem i smeten.

  8. Fyll pajskalet med blandningen. Kavla ut den resterande degen, skär den i remsor och lägg ett rutmönster över.

  9. Pensla med ägg och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen i ugnen. Låt pajen svalna. Pudra över socker och kanel. Gott att servera med lite lättvispad grädde smaksatt med lite whisky.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!