Äppelpaj med äppelkompott

Vackert skivade äpplen och en lyxig fyllning av äppelkompott och mandelmassa med kardemumma - här är äppelpajen som blir en garanterad favorit!
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0.5 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • 1 krm salt

Äppelkompott

  • 3 äpplen
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 dl rårössocker
  • 1 msk citron - pressad

Fyllning

  • 50 g mandelmassa
  • 200 g äppelkompott - se recept
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 0.5 tsk kardemummakärnor - stötta
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 3 äpplen

Tillbehör

  • vaniljglass - eller vaniljsås

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Lägg smör, mjöl, florsocker, vatten och salt i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Platta till degen och plasta in. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 8 min.

  3. Äppelkompott: Kärna ur äpplena och skär i små bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, socker och citronsaft. Låt koka ihop till kompott. Mixa kompotten slät med mixerstav.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Rör i mandelmassa och grädde i äppelkompotten. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i kardemumma, citronskal och salt.

  5. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor, 2–3 mm breda. Häll mandelfyllningen i pajskalet och lägg äpplena i formen i ett fint mönster.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills fyllningen stannat och pajen har fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!