Äppelpaj

Torbjörn Klockares äppelpaj är riktigt god med härlig nötsmak. Njut med vaniljvisp eller en klick vaniljglass.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,75 dl rågmjöl
  • 150 g smör - kallt
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk vatten - iskallt

Fyllning äppelpaj

  • 0,5 dl nötkärnor
  • 0,5 dl valnötter
  • 4 äpplen - medelstora
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Pajdeg: Kör snabbt ihop ingredienserna till pajskalet i matberedare eller arbeta snabbt ihop den för hand. Tryck ut knappt 2/3 av degen (275 g) i en låg pajform, 24 cmdiameter, med löstagbar och veckad kant. Ställ kallt minst 1 timme.

    Forma resten av degen (175 g) till en boll. Lägg kallt i plast minst 1 timme.

  2. Fyllning: Rosta nötterna i mitten av ugnen 3-4 minuter. Hacka dem grovt. Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora kuber.

    Blanda de övriga ingredienserna till fyllningen i en skål.

    Blanda med nötter och äpplebitar. Fördela fyllningen i pajskalet.

  3. Kavla ut resterande deg till en rundel drygt 24 cm i diameter.

    Lägg på den som ett lock och tryck till lätt runt kanten.

    Stick små hål i locket med en liten kniv.

  4. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.

    Servera tillsammans med vaniljsås eller lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!