Recept på knäckig äppelpaj med kanel och kardemumma – en uppskattad klassiker! Godast blir äppelpajen om du använder äpplen med frisk smak. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

För 1 st

Ingredienser

4 äpplen
1 msk kanel mald
1 msk kardemumma stött
150 g smör
2 dl socker
3 dl vetemjöl

Knäckig äppelpaj – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala äpplen och skär dem i klyftor.
  3. Blanda kanel och kardemumma och rör runt äppelklyftorna i kryddblandningen.
  4. Smält smöret. Blanda socker och mjöl i en skål och häll i det smälta smöret. Rör tills det blir en slät smet.
  5. Lägg äppelklyftorna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Bred och tryck ut pajdegen över äppelklyftorna.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 40 min eller tills pajen har fått fin färg.
  7. Servera äppelpajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
Knäckig äppelpaj

Äppel, päppel, pirum paj!

Vilka äpplen passar till en äppelpaj?

Till en äppelpaj passar fasta äpplen med bra syra bättre än söta äpplen, som är lösare i fruktköttet och ger en mosigare paj. Några passande svenska sorter är Gravensteiner, Alice, Signe Tillisch, Ingrid Marie och Aroma.