Äppelmunkar

Allt om Mat

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 dl mjölk - ljummen, 37°
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör - mjukt
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 0,75 dl äppelmos - eller valfri sylt
  • 6 dl olja - till fritering
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kanel

Gör så här

  1. Rör ut jästen i den ljumma mjölken och blanda ner 2 dl av vetemjölet. Låt denna lösa deg stå ca 20 min. Rör under tiden smör och socker vitt och lite pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Om smeten ser ut att skära sig är det ingen fara. Den går ihop när resten av mjölet kommer i.

  2. Rör ner äggblandningen i den andra smeten och blanda ner resten av mjölet, men spara ca 1 dl till utbakning. Degen ska vara ganska lös. Häll upp degen direkt på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock och stansa ut rundlar ca 6 cm i diameter. Lägg en liten klick äppelmos, ca 1 tsk, på en rundel och lägg på en annan som lock.

  3. Nyp ihop kanterna lätt och lägg munkarna på ett bakplåtspapper. Gör likadant tills degen är slut. Låt munkarna jäsa ca 1 tim under en bakduk.

  4. Värm olja i en tjockbottnad kastrull med höga kanter till 180°. Fritera 2-3 munkar i taget och vänd dem efter ca 1 min på andra sidan. De ska få en gyllenbrun färg.

  5. Låt munkarna rinna av på ett galler och rulla dem sedan i socker blandat med kanel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!