00000

För 24 st

Ingredienser

25 g jäst
1 dl mjölk ljummen, 37°
6,5 dl vetemjöl
75 g smör mjukt
0,5 dl strösocker
2 ägg
0,75 dl äppelmos eller valfri sylt
6 dl olja till fritering
1 dl strösocker
2 tsk kanel

Äppelmunkar — gör så här:

  1. Rör ut jästen i den ljumma mjölken och blanda ner 2 dl av vetemjölet. Låt denna lösa deg stå ca 20 min. Rör under tiden smör och socker vitt och lite pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Om smeten ser ut att skära sig är det ingen fara. Den går ihop när resten av mjölet kommer i.
  2. Rör ner äggblandningen i den andra smeten och blanda ner resten av mjölet, men spara ca 1 dl till utbakning. Degen ska vara ganska lös. Häll upp degen direkt på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen
    ca 1/2 cm tjock och stansa ut rundlar ca 6 cm i diameter. Lägg en liten klick äppelmos, ca 1 tsk, på en rundel och lägg på en annan som lock.
  3. Nyp ihop kanterna lätt och lägg munkarna på ett bakplåtspapper.
    Gör likadant tills degen är slut. Låt munkarna jäsa ca 1 tim under en bakduk.
  4. Värm olja i en tjockbottnad kastrull med höga kanter till 180°.
    Fritera 2-3 munkar i taget och vänd dem efter ca 1 min på andra sidan. De ska få en gyllenbrun färg.
  5. Låt munkarna rinna av på ett galler och rulla dem sedan i socker blandat med kanel.