Äppelmunk med vaniljsås

Vaniljsåsen går bra att göra dagen före. Munkarna är godast när de är ljumma.
Allt om Mat

Vaniljsås

  • 0,25 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl vispgrädde

Munkar

  • 0,25 jäst - (12 g)
  • 50 g smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 äpple
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 dl rapsolja
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk kanel - mald

Gör så här

  1. Vaniljsås: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll i mjölk och grädde. Koka upp och ta kastrullen åt sidan. Låt dra ca 5 min.

  2. Vispa socker och äggulor poröst. Häll vaniljmjölken i äggblandningen. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under ständig vispning till 85°. Låt vaniljsåsen kallna. Ta upp och släng bort vaniljstången.

  3. Munkar: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg. Arbeta till sist in äggulan i degen.

  4. Dela degen i 6 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och jäs ca 40 min under bakduk.

  5. Kärna ur och fintärna äpplet. Blanda äpple och socker i en kastrull och låt koka under omrörning, ca 5 min till simmig konsistens. Låt kompotten kallna.

  6. Hetta upp oljan i en fritös eller gryta till 160°. Fritera munkarna, 3 i taget, ca 2 1/2 min per sida. Ta upp dem och lägg på ett dubbelvikt hushållspapper. Blanda socker och kanel. Rulla munkarna i sockerblandningen.

  7. Skär ett snitt i munkarna och fyll dem med äppelkompott. Servera med vaniljsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!