Äppelmunk med vaniljsås

Vaniljsåsen går bra att göra dagen före. Munkarna är godast när de är ljumma.

Äppelmunk med vaniljsås

1. Vaniljsås: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll i mjölk och grädde. Koka upp och ta kastrullen åt sidan. Låt dra ca 5 min.
2. Vispa socker och äggulor poröst. Häll vaniljmjölken i äggblandningen. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under ständig vispning till 85°. Låt vaniljsåsen kallna. Ta upp och släng bort vaniljstången.
3. Munkar: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg. Arbeta till sist in äggulan i degen.
4. Dela degen i 6 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och jäs ca 40 min under bakduk.
5. Kärna ur och fintärna äpplet. Blanda äpple och socker i en kastrull och låt koka under omrörning, ca 5 min till simmig konsistens. Låt kompotten kallna.
6. Hetta upp oljan i en fritös eller gryta till 160°. Fritera munkarna, 3 i taget, ca 2 1/2 min per sida. Ta upp dem och lägg på ett dubbelvikt hushållspapper. Blanda socker och kanel. Rulla munkarna i sockerblandningen.
7. Skär ett snitt i munkarna och fyll dem med äppelkompott. Servera med vaniljsås.

Recept från