Äppelmuffins med vit chokladtryffel

00000

30 min + 20 min i ugn ta muffins med en läcker överraskning inuti. Använd de mindre formarna som finns i butikerna. Receptet går att dubbla om du vill göra större muffins.

För 15 st

Ingredienser

1 ägg
1 dl strösocker
75 g smör, smält
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
2 äpplen, syrliga, Gravensteiner eller Aroma
2 tsk kanel
15 mazarinformar, av aluminiumfolie

Fyllning

100 g vit choklad
1 dl matyoghurt

Äppelmuffins – gör så här:

  1. Fyllning: Smält chokladen i mikrovågsugnen på låg effekt eller över vattenbad.
  2. Rör snabbt i matlagningsyoghurten så att inte chokladen hinner stelna.
  3. Frys in tryffeln i minst en timme. Den blir inte helt stel. Ta ut tryffeln när du gjort muffinssmeten. Den ska sedan klickas i och gömmas i muffinssmeten.
  4. Muffins: Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt det smälta smöret. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl och vänd ned i äggblandningen. Tillsätt mjölken.
  5. Skala och fintärna äpplena och blanda med kanelen. Vänd ned äppeltärningarna i smeten. Fördela 2/3 av smeten i formarna.
  6. Fördela den frysta tryffeln i muffinssmeten. Tryck försiktigt så att den sjunker ned i smeten. Täck över med ytterligare lite smet. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.