Äppelmos

Recept på riktigt gott äppelmos. Askorbinsyran gör att moset inte mörknar.

Äppelmos – gör så här:

  1. Skölj äpplena och ta bort blomfnas och skaft. Skär bort eventuella skador och missfärgningar. Skär äpplena i bitar. Koka upp ca 1 liter vatten i en rymlig kastrull. Häll i äppelbitarna och låt dem sjuda under lock 5–10 min tills de blir mjuka.
  2. Placera passervaggan över en bunke. Själva passersatsen bör vara den mellersta hålstorleken eller den minsta. Ta upp äppelbitarna med hålslev, lite i taget, och passera dem genom vaggan till ett slätt mos.
  3. Mät mängden mos för att få rätt mängd socker och askorbinsyra. Klipp eventuellt vaniljstången på längden och rör ner i moset. Mät upp socker och blanda ner det. Blanda ut askorbinsyran i lite av moset och rör ner.
  4. Blanda moset och skrapa vaniljkornen ur stången om du haft den med. Skeda upp
    i glas eller plastburkar och förslut med lock. Låt dem kallna och ställ i frysen. En burk kan sparas i kylskåpet för snar konsumtion.
  5. Servera äppelmoset till gröt eller i filmjölken eller gör en skånsk äppelkaka. Moset är också gott att servera till fläskkött, t ex skinka eller revbensspjäll.

Recept från