En frisk och äpplig marmelad som görs av passerade äpplen. Skär i bitar och rulla i socker inför servering. Hushållstermometer krävs.

För 80 bitar

Ingredienser

1,2 kg äpplen
5,8 dl strösocker
3 msk honung mild och flytande, eller glykos
1,5 dl pektin flytande, Certo
1 msk calvados
0,75 msk citronsyra

Garnering:

strösocker

Äppelmarmelad – gör så här:

  1. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i bitar och lägg i en kastrull.
  2. Tillsätt 3/4 dl strösocker och sjud sakta under lock tills äpplena mjuknat helt. Rör då och då.
  3. Passera äpplena genom en sil. Mät upp mängden äppelpuré, det kan bli lite över, och häll i en kastrull.
  4. Koka upp puré, 5 dl strösocker och honung. Koka till 107°. Tillsätt pektin, koka 1 min.
  5. Tillsätt calvados och citronsyra. Klä en låg vid form, 15×25 cm, med bakplåtspapper. Häll genast upp fruktmassan och låt kallna under plastfolie.
  6. Skär marmeladen i bitar och rulla dem i socker.