00000

Äppelkyckling med pepparrot och rotsaksstomp är klassisk husmanskost. Pepparrot varierar mycket i smak beroende på hur nyskördad den är. Smaka gärna på pepparroten när du river den, är den mild kan du tillsätta mer, är den stark kanske du måste minska mängden lite. 

För 4 personer:

Ingredienser

500 g kycklingfilé
500 g soppgrönsaker, (morötter, palsternacka, kålrot, purjolök)
500 g potatis
2 äpplen
50 g pepparrot
1 kruka bladpersilja
smör, salt, nymald svartpeppar

30 minuter

Äppelkyckling med pepparrot och rotsaksstomp – gör så här:

  1. Skala och skär rotsaker och potatis i mindre bitar, spara purjolöken till kycklingen. Koka rotsaker och potatis mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Skär kycklingen i stora bitar. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Ansa och strimla purjolöksbiten från soppgrönsakerna. Skala och riv pepparroten. Strimla persiljan.
  3. Stek kyckling, äpple och purjolök i 1 msk smör i en stor stekpanna tills kycklingen är genomstekt. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
  4. Låt potatis och rotsaker rinna av men spara kokvattnet. Mosa rotfrukterna med 75 g smör med en potatisstomp till ett grovt mos. Späd med kokvattnet till lagom konsistens. Krydda med 1 tsk salt.
  5. Strö pepparrot och persilja över kycklingen och servera med rotsaksstompet.