Äppelkroketter, calvadoskräm, Kahlúaglass, äpplen

En smakpalett med äpple som huvudingrediens. Använd gärna syrliga fasta äpplen till både kroketter och till de kolakokta.
Allt om Mat

Glass

  • 1,75 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor - stora
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk kanel - mald
  • 2 msk Kahlua
  • 1 msk kaffe - kallt

Äppelkroketter

  • 150 g mandelmassa - riven
  • 0,5 äpple - rivet, syrligt
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 äggvita
  • 1 dl ströbröd
  • 3 dl rapsolja - till fritering

Calvadoskräm

  • 1 äggula
  • 1 msk florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk calvados

Kolakokta äppelbitar

  • 2 msk sirap - vit
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1 tsk citron - rivet skal
  • 1 äpple - rött, syrligt

Gör så här

  1. Glass: Koka upp mjölk och grädde. Vispa äggulor och socker.

  2. Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning.

  3. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Låt temperaturen gå upp till 85° under omrörning.

  4. Smaksätt med kanel, Kahlúa och kaffe. Kyl smeten och låt den mogna i kylen, gärna till nästa dag. Kör sedan glassen i glassmaskin. Frys därefter i minst 3 timmar.

  5. Äppelkroketter: Blanda mandelmassa, äpple och citronskal.

  6. Rulla smeten till 8 bollar. Vänd dem i mjöl, doppa i äggvita och sist i ströbröd. Värm oljan till 180° och fritera bollarna gyllenbruna.

  7. Calvadoskräm: Rör ihop äggula och socker. Vispa grädden.

  8. Blanda ihop äggula och grädde. Smaksätt med calvados.

  9. Kola kokta äppelbitar: Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull.

  10. Låt det koka till en seg kolasmet, ca 5 minuter. Blanda ner citronskal och äpple strax före servering.

  11. Lägg upp alltsammans på tallrikar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!