En smakpalett med äpple som huvudingrediens. Använd gärna syrliga fasta äpplen till både kroketter och till de kolakokta.

För 4 person(er)

Ingredienser

Glass

1,75 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 äggulor stora
1 dl strösocker
0,5 tsk kanel mald
2 msk kahlúa kaffelikör
1 msk kaffe kallt

Äppelkroketter

150 g mandelmassa riven
0,5 äpple rivet, syrligt
0,5 citron rivet skal
0,5 dl vetemjöl
1 äggvita
1 dl ströbröd
3 dl rapsolja till fritering

Calvadoskräm

1 äggula
1 msk florsocker
1 dl vispgrädde
1 msk calvados

Kolakokta äppelbitar

2 msk sirap vit
0,5 dl strösocker
0,75 dl vispgrädde
1 tsk citron rivet skal
1 äpple rött, syrligt

Gör så här:

1. Glass: Koka upp mjölk och grädde. Vispa äggulor och socker.
Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning.
Häll tillbaka smeten i kastrullen. Låt temperaturen gå upp till 85° under omrörning.
2. Smaksätt med kanel, Kahlúa och kaffe. Kyl smeten och låt den mogna i kylen, gärna till nästa dag. Kör sedan glassen i glassmaskin. Frys därefter i minst 3 timmar.
3. Äppelkroketter: Blanda mandelmassa, äpple och citronskal.
Rulla smeten till 8 bollar. Vänd dem i mjöl, doppa i äggvita och sist i ströbröd. Värm oljan till 180° och fritera bollarna gyllenbruna.
4. Calvadoskräm: Rör ihop äggula och socker. Vispa grädden.
Blanda ihop äggula och grädde. Smaksätt med calvados.
5. Kolakokta äppelbitar: Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull.
Låt det koka till en seg kolasmet, ca 5 minuter. Blanda ner citronskal och äpple strax före servering.
6. Lägg upp alltsammans på tallrikar.