25 minuter + 10 minuter i ugn
Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana – gör så här:
- Smulor: Sätt ugnen på 175° varmluft. Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.
- Häll smulmassan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills den är gyllene. Låt kallna och krossa sedan till fina smulor.
- Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
- Värm socker och vatten i en stekpanna tills sockret smält. Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar.
- Smetana: Vispa alla ingredienser med elvisp till fluffig konsistens.
- Strö kaksmulor över kompotten. Lägg på en klick calvados-smetana och servera.
Recept av Cecilia Hansson