00000

Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana är en gammeldags efterrätt med fantastisk smak. Smetana med calvados blir pricken över i:et.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g äpplen, gärna äppelsorten Aroma
1 citron, gärna ekologisk
1,5 dl rårörsocker
0,25 dl vatten
1 tsk kardemumma, stött
25 g smör
1 krm salt

Smulor:

1,5 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
50 g smör
3 msk muscovadosocker, ljust
1 krm salt

Calvados-smetana:

100 g smetana
1 msk florsocker
1 msk calvados

25 minuter + 10 minuter i ugn

Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana – gör så här:

  1. Smulor: Sätt ugnen på 175° varmluft. Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.
  2. Häll smulmassan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills den är gyllene. Låt kallna och krossa sedan till fina smulor.
  3. Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
  4. Värm socker och vatten i en stekpanna tills sockret smält. Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar.
  5. Smetana: Vispa alla ingredienser med elvisp till fluffig konsistens.
  6. Strö kaksmulor över kompotten. Lägg på en klick calvados-smetana och servera.

Recept av Cecilia Hansson