4.54.54.54.54.5

Äppelknyten med mandelmassa och nötter  är saftiga knyten med härlig mandelmasse- och pekannötsfyllning.

För 32 knyten

Ingredienser

50 g jäst
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1 tsk kardemumma, stött
2 krm salt
13 dl vetemjöl, (780 g)

Fyllning:

125 g pekannötter
4 äpplen, gärna Gravensteiner
125 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker

Pensling:

1 ägg

Sockerlag:

1 dl strösocker
1 dl vatten

40 minuter + 1 1/2 timme jäsning + 20 minuter i ugn

Äppelknyten med mandelmassa och nötter – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölk och grädde. Rör så att jästen löses upp.
  2. Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen smidig i en köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka pekannötterna och rosta dem på en plåt mitt i ugnen ca 10 min. Ta undan ca 25 g till garnering och låt kallna.
  4. Kärna ur och riv äpplena på rivjärn. Krama ut lite av vätskan. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, smör och vaniljsocker till en slät smet. Blanda i äpplen och pekannötter.
  5. Dela degen i två bitar och kavla ut till kvadrater, ca 40 x 40 cm. Skär ut 16 rutor ur varje kvadrat. Bred ut ca 1 msk av fyllningen på varje fyrkant och vik in hörnen mot mitten. Tryck till i mitten. Lägg knytena på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200° varmluft.
  6. Pensla knytena med uppvispat ägg och strö över de sparade nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått en fin gyllene färg.
  7. Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlagen så håller de sig saftiga längre.

Recept av Cecilia Hansson