00000

Spröda blir äppelknytena med vårrulledeg. Lättvispad grädde smaksatt med punsch eller vaniljglass smakar gott till.

För 4 personer

Ingredienser

4 vårrulledeg plattor, ca 21x21 cm
4 äpplen (600 g)
1 msk smör
2 msk strösocker
1 tsk kardemumma stött
75 g mandelmassa

Till pensling

1 msk smör
2 msk mandelspån
2 tsk strösocker

Tillbehör

punschgrädde eller vaniljglass

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Ta fram degen men låt den ligga i plast eller under lättfuktad handduk, annars torkar den.
3. Skala och klyfta äpplena. Fräs dem i smör i en vid panna.
Strö över socker och kardemumma och låt fräsa tills äpplena börjar mjukna 8-10 min.
4. Smält smöret till penslingen.
5. Lägg ut vårrulledegen, för- dela äpplena i mitten på arken.
Riv mandelmassa direkt över äpplena. Vik upp hörnen, dra ihop till ett knyte. Pensla med smör, strö över mandelspån och lite socker.
6. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
7. Flytta över knytena med en stekspade till assietter och servera dem nygräddade med punschgrädde eller vaniljglass.