55555

Rena, raka smaker av äpple, kardemumma och citron i träffsäker kombination. Så lät motiveringen när Viktor fick 1:a pris i barnklassen för sin äppelpaj i Äppelfabrikens årliga tävling.

För 10 personer

Ingredienser

Pajdeg:

150 g smör, kallt tärnat
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver

Fyllning 1:

5 äpplen röda
2 msk strösocker
1,5 tsk kardemumma stött
2 msk smör

Fyllning 2:

2 ägg
2 dl crème fraiche
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronskal finrivet
2 msk citron pressad

Tillbehör:

vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås

Recept: Äppelkakan Viktors vinnarpaj

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 minuter, tills det fått lite färg.
  5. Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 0,5 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.
  6. Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraîche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.
  7. Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.
  8. Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.