Enkel äppelkaka

Recept på enkel och god äppelkaka. Äppelkaka har klassiska smaker av citron och kanel vilket bryter fint mot de syrliga äpplena. Har du svenska äpplen med tunt skal behöver de inte skalas.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 äpplen - gärna svenska, tunnskaliga
  • 1 citron
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Garnering

  • pärlsocker
  • kanel - mald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala eventuellt och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med citronskalet.

  3. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Stick i äppelklyftorna och strö över  pärlsocker och kanel.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna innan den serveras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!