4.74.74.74.74.7

Äppelkaka med tonkamaräng är en fluffig men ändå seg äppelkaka som täcks med maräng smaksatt med tonka. Äpplena kan bytas ut mot rabarber, plommon, nektariner eller krusbär.

För 12 bitar:

Ingredienser

175 g smör, rumsvarmt
3,5 dl strösocker
2 ägg
1 vaniljstång, eller 1 tsk vaniljpulver
0,5 citron
1 krm salt
3,5 dl vetemjöl, (210 g)
1 tsk bakpulver
4 äpplen

Maräng:

4 äggvitor
1 dl strösocker
1 tonkaböna

30 minuter + 1 timme i ugn

Äppelkaka med tonkamaräng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen och vispa till en fluffig smet. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Skölj citronen och riv det yttersta skalet. Blanda i vaniljfrön, citronskal och salt i smeten.
  2. Sikta i mjölet blandat med bakpulver och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Halvera dem och skär i skivor. Sprid ut dem jämnt över smeten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
  5. Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Vispa till en glansig och fast marängsmet. Riv tonkabönan och blanda ner i smeten. Klicka ut smeten på kakan och grädda den mitt i ugnen ytterligare ca 15 min.
  6. Ta ut kakan och låt svalna före servering.

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar