4.64.64.64.64.6

Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker är en klassiker i ny skrud. Saftig och lättbakad äppelkaka toppas med knaprigt pärlsocker smaksatt med saffran och punsch.

För 8 bitar:

Ingredienser

125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Saffranpärlsocker:

1 dl pärlsocker
0,5 påse saffran, (à 1/2 g)
1 tsk punsch

Topping:

4 äpplen, –6, små röda 
1,5 dl pekannötter
50 g smör
1 tsk kanel, mald

25 minuter + 25 minuter i ugn

Äppelkaka med pekannötter och saffranspärlsocker – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  2. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och därefter mjöl, bakpulver och mjölk. Bred ut smeten i formen.
  3. Saffranspärlsocker: Lägg pärlsockret i en liten plastpåse och tillsätt saffran och punsch. Gnugga in saffranet i sockret så att det färgas gult.
  4. Kärna ur äpplena och skär i ­klyftor. Stick ner dem i smeten. Grovhacka nötterna och strö över. Hyvla över smöret med en osthyvel så att det täcker hela formen. Strö över kanel och saffranspärlsockret.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min. Känn med en sticka, som ska vara torr.

Älskar du också att baka?
Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!

Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar