20 minuter + 30 minuter i ugn
Äppelkaka med mandelmassa – gör så här:
- Sätt ugnen på 175° varmluft. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Riv bittermandeln.
- Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tjockt och fluffigt.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda ner smör, mandelmassa, citronskal, bittermandel, mjölk, kardemumma och salt.
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stick ner äpplena i sme-ten i ett fint mönster. Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 min. Låt svalna innan den lossas från formen.
- Garnering: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med socker och kardemumma. Strö blandningen över äppelkakan.