3.93.93.93.93.9

Äppelkaka med mandelmassa garneras med citron- och kardemummasmul efter gräddning. Servera med grädde eller vaniljsås om du vill.

För 10 bitar:

Ingredienser

4 äpplen, Gärna äppelsorten Rubinola
100 g mandelmassa
3 bittermandlar, –4
125 g smör
2 ägg
1,5 dl muscovadosocker, ljust 
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
1 tsk kardemumma, stött
1 krm salt

Garnering:

1 , citron
1 msk strösocker
0,5 tsk kardemumma, stött
mandelspån

20 minuter + 30 minuter i ugn

Äppelkaka med mandelmassa – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Riv bittermandeln.
  2. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tjockt och fluffigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda ner smör, mandelmassa, citronskal, bittermandel, mjölk, kardemumma och salt.
  4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stick ner äpplena i sme-ten i ett fint mönster. Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 min. Låt svalna innan den lossas från formen.
  5. Garnering: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med socker och kardemumma. Strö blandningen över äppelkakan.

Recept av Cecilia Hansson

pren