00000

Äppelkaka med lågt GI som kan njutas vid alla tillfällen med vaniljsås eller vaniljkesella. En saftig och lättbakad äppelkaka.

För 8 bitar

Ingredienser

Äppelkaka

75 g smör
2,5 dl siktat dinkelmjöl
0,5 dl rårörsocker
0,5 vaniljstång
2 ägg

fyllning:

5 äpplen
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl hasselnötter
0,5 dl mandel eller cashewnötter
1 dl råggryn
50 g smör, osaltat
1 msk socker, rårör
1 msk kanel
olja och sesamfrön till formen

Du behöver också:

en ugnssäler form ca 28 cm i diameter

1. Värm ugnen till 175°. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärnorna. Smörj formen och ”bröa” den med sesamfrön.

2. Smält 75 g smör och låt det svalna. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Rör ihop smör, mjöl, socker och vaniljfrön. Knäck äggen och rör ner, ett i taget. Häll smeten i formen och grädda i den nedre delen av ugnen i 20 minuter.Rör samman solrosfrön, nötter, råggryn och råsocker med 50 g smör.

3. Ta ut kakan ur ugnen. Lägg på äpplena och strö över kanel, solrosfrö och nötblandningen. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.