00000

Syrliga och smakrika äpplen som Signe Tillisch och Åkerö passar bra till äppelkakan.

För 10 pers

Ingredienser

Äppelkaka av Caonrad Tyrsén

50 g sötmandel
125 g smör
1 dl florsocker
1 krm salt
2 äggulor
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)

Fransk mandelfyllning

175 g sötmandel
150 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1/2 citron, rivet skal
3 ägg

Äpplen

3 äpplen
1 1/2 msk strösocker
2 tsk mald kanel

1 timme + 45 min i ugnen

1. Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Blanda smör och florsocker i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och blanda snabbt ihop till en deg.

2. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, ca 28 cm i diameter, invändigt med den eller tryck ut degen i formen. Ställ formen i kylen medan fyllningen görs. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Mandelfyllning: Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Blanda mandel, smör och florsocker till en slät massa. Rör i citronskalet. Tillsätt äggen, ett i taget.  Häll smeten i pajformen.

4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.  Lägg klyftorna i cirklar på fyllningen. Blanda socker och kanel och strö över äpplena.  Grädda mitt i ugnen 45–50 min. Låt kakan svalna innan den serveras.