En jättegod, saftig och enkel äppelkaka, med okonstlad smak av mandel och äpple. Rebecka tycker att den blir extra god med svenska smakrika äpplen. Kakan håller sig fint ett par dagar.

För 8 person(er)

Ingredienser

100 g mandelmassa
3 ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g smör smält
3-4 äpplen

Servering

glass eller vispad grädde

Äppelkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  2. Riv mandelmassa och blanda med äggen, ett i taget. Rör ner socker.
  3. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smält smör.
  4. Skala och klyfta äpplena.
    Lägg hälften av äppelklyftorna botten av formen. Häll 1/3
    av smeten i formen och äppelklyftor ovanpå i ett fint mönster. Täck med smet och lägg på ytterligare äppelklyftor och häll på resterande smet.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
  6. Pudra över florsocker när kakan svalnat. Servera med glass eller vispad grädde.