4.34.34.34.34.3

Äppelgalette med vaniljglass är en rustik fransk paj som ska se lite hemlagad ut med sin invikta kant.

För 8 personer:

Ingredienser

150 g smör
3,25 dl vetemjöl, (210 g)
2 msk florsocker
0,25 tsk salt
3 msk vatten

Fyllning:

6 äpplen, små, gärna Discovery
25 g smör
0,75 dl strösocker
1 msk kanel, mald

Pensling:

1 ägg

Garnering:

mandelspån

Tillbehör:

vaniljglass

30 minuter + 30 minuter för degen att vila + 25 minuter i ugn

Äppelgalette med vaniljglass – gör så här:

  1. Skär smöret i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, florsocker och salt och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min.
  2. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär i skivor. Stek dem i smöret med socker och kanel tills de har karamelliserats. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° varmluft.
  3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem på ett bakplåtspapper till rundlar, ca 20 cm i diameter, ca 3 mm tjocka.  Lägg äppelskivorna runt i mitten på galetterna, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över äpplena. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.
  4. Grädda galetterna mitt i ugnen 25–30 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.

Recept av Cecilia Hansson