00000

Cheesecake med äpple och lime. Kan med fördel bakas dagen före så att smakerna hinner sätta sig. Garnera innan cheesecaken serveras.

För 10 bitar

Ingredienser

Cheesecake botten

125 g smör
0,5 dl farin brun
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 lime rivet skal

Fyllning cheesecake

3 äpplen
25 g smör
2 msk farin brun
1,5 tsk kanel mald
0,5 lime pressad saft
200 g färskost naturell
1 ägg
0,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker

Topping cheesecake

1 gelatinblad
2 dl crème fraiche lätt
2 msk strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 lime rivet skal

Lime- och citronmelissocker

15 citronmelissblad
0,5 lime rivet skal
1 msk strösocker

Äppelcheesecake med lime

 

1. Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smält smöret. Blanda samman ingredienserna till botten och tryck ut degen i botten samt 3 cm upp på kanten i formen. Förgrädda mitt i ugnen ca 6 min.
2. Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 175°. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Stek dem i smöret med farin och kanel ca 5 min. Pressa över limesaft. Lägg äppelbitarna i pajskalet.
3. Vispa ägg och socker ca 2 min. Tillsätt färskost och vaniljsocker under omrörning. Bred krämen över äppelbitarna och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna.
4. Topping: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Blanda samman creme fraiche, socker, vaniljsocker och limeskal. Ta upp och smält gelatinbladen med lite av smeten. Blanda ner gelatinet i resten av smeten. Bred toppingen över kakan och ställ kallt till följande dag.
5. Finhacka citronmelissbladen. Blanda med limeskal och socker, strö över kakan och servera.