Äppelcheescake med citron

Recept på äppelcheescake med citron. Cheesecaken kan göras dagen före, men garnera samma dag som den ska ätas.

För 10 bitar:

Ingredienser

125 g smör
0,5 dl rårörsocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 citron rivet skal

Fyllning:

3 äpplen t ex åkerö eller collina
2 msk smör
1 msk citron pressad
2 msk rårörsocker
1,5 tsk kardemumma finstött
2 ägg
0,75 dl strösocker
300 g färskost naturell
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

2 äpplen t ex åkerö
2 dl äppeljuice drickfärdig
2 dl gelésocker

1 timme + 25 minuter i ugn + tid att stelna

Äppelcheescake med citron – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smält smöret och blanda med råsocker, mjöl, mandelmjöl och citronskal till en deg. Tryck ut degen i botten samt 3 cm upp på kanten i formen. Förgrädda mitt i ugnen ca 5 min.
  2. Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 175°. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Stek dem i smör med citronsaft, socker och kardemumma ca 5 min. Lägg bitarna i pajskalet.
  3. Vispa ägg och socker ca 2 min. Tillsätt färskost och vaniljsocker under omrörning. Bred krämen över äppelbitarna och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt kallna.
  4. Garnering: Skär äpplena i tunna skivor och halvera dem. Ta bort kärnhuset. Lägg dem i en skål med citronvatten. Torka av skivorna på en kökshandduk och lägg dem i ett fint mönster på kakan.
  5. Koka upp juice och socker. Skeda blandningen över kakan och låt gelén stelna i kylen ca 15 min. 

Recept av Ulla Karlström

Fler recept med: Bakning, Frukt och bär, Övrigt