Äppelbulle med vit choklad, kardemumma och pekannötter

Recept på äppelbulle med vit choklad, kardemumma och pekannötter. Äppelfyllningen gör bullen extra saftig. Frosting på toppen ger lyxig guldkant.
Mattias Larsson

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl - (360 g)
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1 ägg - litet
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk kardemummakärnor - krossade
  • 25 g jäst

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 2 msk strösocker - + 2 msk
  • 1 msk smör - 25 g, rumsvarmt
  • 50 g choklad - vit
  • 100 g pekannötter

Pensling

  • 1 ägg

Kardemummafrosting

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1,25 dl florsocker
  • 75 g färskost - naturell
  • 2 tsk kardemummakärnor

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser till degen i en degblandare och arbeta den på medelhastighet ca 10 min.

  2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.

  3. Fyllning: Kärna ur och fintärna äpplena. Stek dem med 2 msk socker i 1 msk smör ca 5 min. Grovhacka choklad och nötter.

  4. Arbeta degen ca 2 min och kavla sedan ut den till en rektangulär platta ca 20  x  30 cm. Bred ut 25 g smör och strö på 2 msk socker. Bred på äppelkompotten och strö på choklad och nötter. Rulla ihop degen och skär den i 8 stora bitar.

  5. Lägg bitarna med snittytan uppåt i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och låt jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek.

  6. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda 20–25 min. Låt kallna.

  7. Frosting: Vispa ihop ingredienserna till kardemummafrostingen och spritsa på kakan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!