Äppelbulle med vit choklad, kardemumma och pekannötter
Ingredienser
- 6 dl vetemjöl - (360 g)
- 1,5 dl mjölk
- 0,75 dl strösocker
- 50 g smör - rumsvarmt
- 1 ägg - litet
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk kardemummakärnor - krossade
- 25 g jäst
Fyllning
- 2 äpplen
- 2 msk strösocker - + 2 msk
- 1 msk smör - 25 g, rumsvarmt
- 50 g choklad - vit
- 100 g pekannötter
Pensling
- 1 ägg
Kardemummafrosting
- 50 g smör - rumsvarmt
- 1,25 dl florsocker
- 75 g färskost - naturell
- 2 tsk kardemummakärnor
Gör så här
-
Blanda samtliga ingredienser till degen i en degblandare och arbeta den på medelhastighet ca 10 min.
-
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
-
Fyllning: Kärna ur och fintärna äpplena. Stek dem med 2 msk socker i 1 msk smör ca 5 min. Grovhacka choklad och nötter.
-
Arbeta degen ca 2 min och kavla sedan ut den till en rektangulär platta ca 20 x 30 cm. Bred ut 25 g smör och strö på 2 msk socker. Bred på äppelkompotten och strö på choklad och nötter. Rulla ihop degen och skär den i 8 stora bitar.
-
Lägg bitarna med snittytan uppåt i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och låt jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek.
-
Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda 20–25 min. Låt kallna.
-
Frosting: Vispa ihop ingredienserna till kardemummafrostingen och spritsa på kakan.