Äppelbräserad fläskfilé med blomkålspuré

Smakrik och lättlagad fredagsmiddag. Komplettera eventuellt med små helstekta potatisar. Även grillad potatis kan funka.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 600 g fläskfilé
  • 0,5 gul lök
  • 1 äpple
  • 3 dl torr äppelcider - (eller torrt vitt vin)
  • 3 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 3 röda äpplen
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk timjan - färsk

Blomkålspuré

  • 1 blomkålshuvud - (300 g)
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i mjölk och grädde. Mixa blomkålen slät med vätskan och smaka av med salt. Håll purén varm.

  2. Fläskfilé: Putsa fläskfilén och skär den i 2 bitar. Skala och skiva löken. Kärna ur och klyfta äpplet. Lägg lök och äpple i en kastrull och häll på cider och vatten. Koka upp och lägg i köttet. Sjud under lock till 68°, 10–15 min.

  3. Lyft ur fläskfilén och bryn den runt om i smöret. Ringla över honungen och krydda med salt. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i portionsbitar.

  4. Strimla baconet. Kärna ur och och klyfta äpplena. Knaperstek baconet. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Stek äpplet i smöret ca 2 min, salta och blanda ner baconet.

  5. Servera fläskfilén med krämig blomkålspuré och nystekta äpplen och bacon. Garnera med timjan. Små helstekta potatisar är gott att servera till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!