55555

Smakrik och lättlagad fredagsmiddag. Komplettera eventuellt med små helstekta potatisar. Även grillad potatis kan funka.

För 4 personer

Ingredienser

600 g fläskfilé
600 g fläskfilé
0,5 gul lök
1 äpple
3 dl torr äppelcider, (eller torrt vitt vin)
3 dl vatten
1 msk smör
1 msk honung
1 tsk salt
1 pkt bacon, (140 g)
3 röda äpplen
1 msk smör
0,5 tsk färsk timjan

Blomkålspuré:

1 blomkålshuvud, (300 g)
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt

Äppelbräserad fläskfilé med blomkålspuré – gör så här:

  1. Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i mjölk och grädde. Mixa blomkålen slät med vätskan och smaka av med salt. Håll purén varm.
  2. Fläskfilé: Putsa fläskfilén och skär den i 2 bitar. Skala och skiva löken. Kärna ur och klyfta äpplet. Lägg lök och äpple i en kastrull och häll på cider och vatten. Koka upp och lägg i köttet. Sjud under lock till 68°, 10–15 min.
  3. Lyft ur fläskfilén och bryn den runt om i smöret. Ringla över honungen och krydda med salt. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i portionsbitar.
  4. Strimla baconet. Kärna ur och och klyfta äpplena. Knaperstek baconet. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Stek äpplet i smöret ca 2 min, salta och blanda ner baconet.
  5. Servera fläskfilén med krämig blomkålspuré och nystekta äpplen och bacon. Garnera med timjan. Små helstekta potatisar är gott att servera till.