Äppel- och vinbärspaj

Härlig sommarpaj gjord på äpplen, röda och svarta vinbär samt mandelmassa.
Allt om Mat

Pajbotten

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 pajform - ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar botten

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 175 g vinbär - röda och svarta
  • 125 g mandelmassa - + 50 g
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver

Tillbehör

  • glass - eller vispad grädde

Gör så här

  1. Pajbotten: Blanda smör, vetemjöl, socker och äggula i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i botten och upp på kanterna i en pajform. Ställ kallt ca 30 min.

  3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med socker samt eventuellt 1 msk vatten. Koka upp och låt sjuda ca 2 min. Lägg i vinbären och låt dem precis börja koka.

  4. Dra av från värmen och låt svalna.

  5. Sätt ugnen på 200° och förgrädda pajskalet ca 10 min i mitt i ugnen. Riv 125 g mandelmassa och vispa samman med ägg, mjöl och bakpulver. Bred ut massan i det förgräddade skalet.

  6. Fördela äppel- och vinbärsblandningen ovanpå. Om det bildats mycket spad så försök ta med så lite som möjligt av det.

  7. Riv resten av mandelmassan överst på pajen och grädda den mitt i ugnen ca 30 min.Servera gärna pajen ljummen med glass eller vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!