Äppel- och russinknyten  

Äppel- och russinknyten är luftiga bullar. Använd stött kardemumma och inte ­färdigmald. Den stötta har mer smak.  
Cecilia Andersson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 dl mjölk
  • 60 g smör
  • 25 g jäst
  • 7 dl vetemjöl - (420 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk sirap - vit
  • 1 ägg

Mandelfyllning

  • 125 g mandelmassa
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 äpple
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 tsk kardemumma - stött

Pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Garnering

  • pärlsocker

Gör så här

  1.  Värm mjölk och smör till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulver och salt, häll ner i bunken. Tillsätt sirap och ägg. Arbeta degen ca 15 min för hand eller ca 10 min i maskin. Jäs degen under bakduk ca 40 min.

  2. Fyllning: Skär mandelmassan i mindre bitar. Blanda ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker. Skala, kärna ur och tärna äpplet smått. Blanda äpple, russin, socker och kardemumma.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk i bitar dela den i två bitar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Skär varje rektangel i rutor, 10 x 10 cm.

  4. Spritsa mandelfyllningen i ­mitten på rutorna. Lägg på äppel- och russinblandningen och tryck ner den i mandelmassafyllningen så att fyllningen hålls på plats. Vik in kanterna på fyrkanten och nyp till så att de inte åker upp igen under jäsning. Låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

  5. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!