Äppel- och plommonpaj

Recept på äppel- och plommonpaj. Det behövs två pajer till festen. Pajerna kan göras dagen före servering men är godast ljumna. Värm i ugnen på 100° ca 15 min.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 3 dl strösocker
  • 1 äggula - liten

Fyllning

  • 3 äpplen
  • 500 g plommon
  • 0.5 dl rårössocker
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 1 tsk citronskal - rivet

Pensling

  • 1 äggula
  • 1 msk rårössocker

Tillbehör

  • vaniljglass - eller vaniljsås

Gör så här

  1. Pajdeg: Mixa smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och mixa snabbt ihop till en deg. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen ca 1 timme.

  2. Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Blanda äpple, plommon, socker, kardemumma och citronskal. Lägg fyllningen i en pajform, ca 23 cm i diameter.

  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper, till samma storlek som pajformen. Lägg pajdegen över fyllningen. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen fått gyllenbrun färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. 

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!