30 minuter + 1 h i kyl + 25 minuter i ugn
Äppel- och plommonpaj – gör så här:
- Pajdeg: Mixa smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och mixa snabbt ihop till en deg. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen ca 1 timme.
- Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Blanda äpple, plommon, socker, kardemumma och citronskal. Lägg fyllningen i en pajform, ca 23 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper, till samma storlek som pajformen. Lägg pajdegen över fyllningen. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
- Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen fått gyllenbrun färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson