4.84.84.84.84.8

Godaste bullarna i äppeltider, fyllda med mandelkräm och syrlig äppelkompott. Bjud in till en riktig bullfika!

För 45 bullar:

Ingredienser

50 g jäst, för söta degar
5 dl mjölk, kall
13 dl vetemjöl special, –14 dl (ca 780 g)
0,5 dl strösocker
125 g smör, rumsvarmt
1 ägg

Äppelkompott:

600 g äpplen, gärna syrliga
1 vaniljstång
1 dl strösocker
1 msk citron, pressad

Mandelkräm:

400 g mandelmassa, rumsvarm
200 g smör, rumsvarmt
1 krm salt

Pensling och garnering:

1 ägg
2 dl mandelspån

Glasyr:

4 dl florsocker
2,5 msk vatten

1,5 timmar + 8 minuter i ugn

Äppel- och mandelbullar – gör så här:

  1. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda ner socker, citronsaft, vaniljstång och -frön i kastrullen. Låt småkoka ca 10 min. Mosa even­tuellt äpplena och låt kallna.
  2. Mandelkräm: Vispa mandelmassa, smör och salt slätt med elvisp.
  3. Smula jästen och rör ut i mjölken. Blanda i mjöl, socker, smör och ägg. Knåda degen smi­dig ca 15 min i ­maskin. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  4. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en rektangel, ca 30 x 50 cm, på lätt mjölad arbetsbänk.
  5. Bred ut mandelkrämen över degen med en bred palett.
  6. Skär ut fyrkanter, ca 8 x 8 cm. Vik in varje kant mot mitten och tryck till i mitten. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  7. Gör fördjupningar med fingret i mitten och fördela äppelmoset. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min, tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
  9. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla över bullarna.

Provkökets tips!

  • Äppel- och mandelbullar kan lätt varieras. Baka ut dem större eller mindre, eller prova att göra dem i en vanlig bullform.
  • Har du mycket äpplen kan du enkelt göra dubbel sats av äppelkompotten och spara till pannkakor eller gröt.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar