Apelsinsallad med bönor, fänkål och dadlar

Passar perfekt till skinkan, korven och köttbullarna. Med rostad fänkål och bönor passar den även som ensamrätt, gärna med nystekt haloumi. Harissa är en stark kryddblandning från Tunisien.

Apelsinsallad med bönor, fänkål och dadlar

1. Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Blanda fänkålen med olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och låt svalna.
2. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.
3. Skala apelsinerna med en kniv och skär bort de vita hinnorna. Skär ut hinnfria klyftor. Ta till vara på fruktsaften till dressingen. Strimla dadlarna.
4. Lägg bönor, apelsinklyftor och dadlar i en skål. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över.
5. Skölj och riv salladen i mindre bitar. Lägg upp på ett stort fat och fördela fänkål och apelsinsallad över, men vänta till sista stund annars sjunker bladen ihop.

Recept från