Apelsinrutor

Apelsinrutor är som ett mellanting mellan godis och småkaka. Börja med garneringen. Apelsinskalen ska karamelliseras i ­sockerlag och sedan torka.
Mia Öhrn
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4 apelsiner
  • 300 g smör
  • 4 ägg
  • 5 dl strösocker
  • 9 dl vetemjöl - (560 g)
  • 1,5 msk bakpulver
  • 2 krm salt

Garnering

  • skal från apelsinerna
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Glasyr

  • 75 g smör
  • 2 msk apelsin - pressad
  • 3,5 dl florsocker

Gör så här

  1. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta skalet med potatisskalare och finstrimla sedan med en vass kniv.

  2. Koka apelsinskalen i vatten och socker tills de är karamelliserade. Ta upp och lägg skalen glest på ett smörgåspapper så de torkar.

  3. Sätt ugnen på 175°. Pressa saften ur apelsinerna. Smält smöret.

  4. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt 1 1/2 dl apelsinsaft och smöret. Vänd i mjölet blandat med bakpulver och salt.

  5. Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt den kallna i formen.

  6. Glasyr: Smält smöret och blanda med apelsinsaft och florsocker. Rör till en jämn glasyr. Bred glasyren över kakan. Skär den i ca 40 rutor. Garnera rutorna med det karamelliserade apelsinskalet och servera.

Fler recept på ljuvligt julgodis

Duka upp julens gottebord med hemlagade sötsaker som garanterat gör succé. En lek med smaker som sätter krydda på julstämningen. Nedan hittar ni Maria Öhrns alla julgodis-recept.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!