Apelsinrutor i långpanna

Lätt, snabbt och praktiskt! Apelsinrutor i långpanna är perfekta att göra till storkalaset.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4 apelsiner
  • 300 g smör
  • 4 ägg
  • 5 dl strösocker
  • 9 dl vetemjöl - (560 g)
  • 1,5 msk bakpulver
  • 2 krm salt

Garnering

  • skal från apelsinerna
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Glasyr

  • 75 g smör
  • 2 msk apelsin - pressad
  • 3,5 dl florsocker

Gör så här

  1. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta skalet med potatisskalare och finstrimla sedan med en vass kniv.

  2. Koka apelsinskalen i vatten och socker tills de är karamelliserade. Ta upp och lägg skalen glest på ett smörgåspapper så de torkar.

  3. Sätt ugnen på 175°. Pressa saften ur apelsinerna. Smält smöret.

  4. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt 1 1/2 dl apelsinsaft och smöret. Vänd i mjölet blandat med bakpulver och salt.

  5. Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt den kallna i formen.

  6. Glasyr: Smält smöret och blanda med apelsinsaft och florsocker. Rör till en jämn glasyr. Bred glasyren över kakan. Skär den i ca 40 rutor. Garnera rutorna med det karamelliserade apelsinskalet och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!