55555

Lätt, snabbt och praktiskt! Apelsinrutor i långpanna är perfekta att göra till storkalaset.

För 40 rutor:

Ingredienser

4 apelsiner
300 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
9 dl vetemjöl, (560 g)
1,5 msk bakpulver
2 krm salt

Garnering:

skal från apelsinerna
2 dl vatten
1 dl strösocker

Glasyr:

75 g smör
2 msk apelsin, pressad
3,5 dl florsocker

25 minuter + 25 minuter i ugn

Apelsinrutor – gör så här:

  1. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta skalet med potatisskalare och finstrimla sedan med en vass kniv.
  2. Koka apelsinskalen i vatten och socker tills de är karamelliserade. Ta upp och lägg skalen glest på ett smörgåspapper så de torkar.
  3. Sätt ugnen på 175°. Pressa saften ur apelsinerna. Smält smöret.
  4. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt 1 1/2 dl apelsinsaft och smöret. Vänd i mjölet blandat med bakpulver och salt.
  5. Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt den kallna i formen.
  6. Glasyr: Smält smöret och blanda med apelsinsaft och florsocker. Rör till en jämn glasyr. Bred glasyren över kakan. Skär den i ca 40 rutor. Garnera rutorna med det karamelliserade apelsinskalet och servera.

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar