25 minuter + 25 minuter i ugn
Apelsinrutor – gör så här:
- Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta skalet med potatisskalare och finstrimla sedan med en vass kniv.
- Koka apelsinskalen i vatten och socker tills de är karamelliserade. Ta upp och lägg skalen glest på ett smörgåspapper så de torkar.
- Sätt ugnen på 175°. Pressa saften ur apelsinerna. Smält smöret.
- Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt 1 1/2 dl apelsinsaft och smöret. Vänd i mjölet blandat med bakpulver och salt.
- Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt den kallna i formen.
- Glasyr: Smält smöret och blanda med apelsinsaft och florsocker. Rör till en jämn glasyr. Bred glasyren över kakan. Skär den i ca 40 rutor. Garnera rutorna med det karamelliserade apelsinskalet och servera.