Apelsinpepparkakor

Apelsinpepparkakor är knapriga och goda. Apelsinskal ger de klassiska juldofterna och smakerna extra krydda.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 1 dl vatten
  • 1 msk ingefära - mald
  • 1 msk kanel - mald
  • 1 tsk kardemumma - mald
  • 0,5 tsk kryddnejlika - mald
  • 7,5 dl vetemjöl - (450 g)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 apelsin - rivet skal

Gör så här

  1. Rör ihop smör, socker, sirap och vatten. Tillsätt kryddorna. Blanda i mjöl, bikarbonat och apelsinskal. Arbeta hastigt ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga i kylen ca 12 timmar.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk. Tryck ut figurer och lägg på plåtar med bakplåtspapper.  Grädda mitt i ugnen 6–8 min, beroende på figurernas storlek. Låt pepparkakorna kallna på plåten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!