Apelsinmazarin med toscatäcke

Toscakaka med apelsin. Kakan är godast nybakad, den passar inte att frysa, då blir toscaknäcket matt och tråkigt.
Allt om Mat
Apelsinmazarin med toscatäcke
Apelsinmazarin med toscatäcke Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 210 g vetemjöl - (3,5 dl)
  • 2 msk strösocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 1 äggvita
  • 1 apelsin - rivet skal

Toscatäcke

  • 150 g sötmandel
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl

Tillbehör

  • apelsinsallad

Garnering

  • mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka snabbt samman smör, mjöl, socker och äggula, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 min.

  2. Riv mandelmassan och tillsätt ägg, äggvita och apelsinskal. Fördela smeten i pajskalet.

  3. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.

  4. Skålla, skala och strimla mandeln. Rosta den på medelstark värme tills den fått fin färg. Koka upp smör, socker, mjöl, grädde och mjöl under omrörning. Blanda i mandeln. Fördela smeten på kakan.

  5. Höj ugnsvärmen till 225° och grädda kakan ytterligare ca 15 min. Låt kakan kallna i formen innan den lossas. Servera med apelsinsallad. Garnera med mynta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!