55555

Apelsinmarmelad blir extra god och smakrik med blodapelsin och får lite beska av grapefrukt. Använd en riktigt vass kniv till apelsinerna, då blir det enklare att lyckas.

För 2 kilo:

Ingredienser

2 grapefrukter, gärna blod-
5 apelsiner, vanliga eller blod-
1 citron
1 kilo syltsocker

Förslag på smaksättning:

2 msk ingefära, finriven
2 tsk kardemumma, stött
1 tsk kanel, mald

1 timme

Apelsinmarmelad med grapefrukt – gör så här:

  1. Skölj frukten i ljummet vatten. Skala det yttre av skalet med en potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor. Lägg dem i en gryta.
  2. Skär av allt det vita skalet på frukterna. Skiva och skär fruktköttet i små bitar. Lägg ner frukttärningarna med saften i grytan. Plocka bort eventuella kärnor. Väg frukt och skal, det ska vara 1 kilo.
  3. Koka upp under lock och sjud 2–3 min. Häll ner sockret, rör om. Koka upp och sjud marmeladen ca 30 min. Rör då och då. Häll marmeladen i burkar och sätt på lock. Låt kallna.