4.44.44.44.44.4

Apelsinkyckling i ugn kryddas med en rökig chili vilket är gott till kyckling och apelsin. Gillar man ordentlig hetta ökas mängden pepparsås med några teskedar. En enkel vardagsrätt som sköter sig själv i ugnen.  

För 4 personer:

Ingredienser

900 g kycklingben
1 apelsin
2 tsk rosmarin
2 tsk tabasco chipotle, + 2 tsk
800 g potatisar, små, gärna rödskaliga
2 dl matyoghurt
1 tsk honung
olivolja, vitvinsvinäger, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

70 g sallad, blandad

10 minuter + 35 minuter i ugn

Apelsinkyckling i ugn – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Skala av det yttersta skalet på halva apelsinen med zestjärn eller potatisskalare. Pressa ut saften. Blanda apelsinskal och apelsinsaft med rosmarin, 2 tsk tabasco, 1 msk olja, 1 msk vinäger och 1 tsk salt. Lägg i kycklingbenen och vänd runt. Låt stå ca 5 min.
  2. Skrubba potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Fördela kycklingbenen runt om eller vid sidan av potatisen och häll marinaden på benen. Tillaga mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt och potatisen är mjuk, cirka 35 min.
  3. Rör samman yoghurten med 2 tsk tabasco, honung och 1/2 tsk salt. Servera kyckling och potatis med yoghurtsås och sallad.