Apelsinkakor med vallmofrön

Knapriga och lättbakade kakor med smak av apelsin. Genom att rulla degen till en rulle och skära den i skivor får du runda och fina kakor.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1 apelsin
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 dl rårössocker
  • 200 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 0,5 tsk salt

Topping

  • 2 dl vallmofrön - blå

Gör så här

  1. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Mosa apelsinskal och  strösocker med en gaffel.

  2. Mixa rårörsockret fint i en matberedare. Tärna smöret och lägg det tillsammans med apelsinskal, mjöl, vaniljsocker och salt i matberedaren och mixa snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen ca 2 timmar.

  3. Sätt ugnen på 225°. Knåda degen så att den blir smidig. Dela den i två bitar som formas till rullar, ca 4 cm i diameter.

  4. Rulla rullarna i vallmofrön och tryck till så att de fastnar. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten och sedan kallan på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!