Apelsinkakor med vallmofrön
Ingredienser
- 1 apelsin
- 1 msk strösocker
- 1,5 dl rårössocker
- 200 g smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
- 0,5 tsk salt
Topping
- 2 dl vallmofrön - blå
Gör så här
-
Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Mosa apelsinskal och strösocker med en gaffel.
-
Mixa rårörsockret fint i en matberedare. Tärna smöret och lägg det tillsammans med apelsinskal, mjöl, vaniljsocker och salt i matberedaren och mixa snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen ca 2 timmar.
-
Sätt ugnen på 225°. Knåda degen så att den blir smidig. Dela den i två bitar som formas till rullar, ca 4 cm i diameter.
-
Rulla rullarna i vallmofrön och tryck till så att de fastnar. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
-
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten och sedan kallan på galler.