Apelsinkaka med vallmofrön och apelsincurd

00000

I Tyskland och USA är det vanligare än här hemma med blå vallmofrön i mjuka kakor. Den här kakan får både ett trevligt utseende och en lite speciell knaprighet av fröna. Men om de är svåra att hitta kan de uteslutas. Kakan kan bakas dagen före festen.

För 10 bitar

Ingredienser

1 apelsin
1 dl brun farin
50 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl blå vallmofrön
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning

1 apelsin
2 ägg
1 dl strösocker
100 g smör

Tillbehör

1 pkt vaniljglass

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Halvera och skär den i riktigt tunna skivor. Lägg apelsinskivorna i en smord liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Strö över farinsockret. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
3. Smält smöret i en liten kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, vallmofrön och vetemjöl blandat med bakpulvret. Häll smeten över apelsinskivorna.
4. Höj ugnsvärmen till 200° och grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna på galler. Dela kakan till två bottnar.
5. Fyllning: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Mät saften till 1 dl för en apelsin. Blanda apelsinsaft, ägg, socker och smör i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna och blanda i apelsinskalet.
6. Bred krämen på den undre kakbottnen och lägg på den med apelsinskivorna överst.
7. Servera med vaniljglass.