1. Dag 1: Putsa laxen fri från ben och hinnor. Skär laxen på längden i två avlånga bitar.
2. Blanda socker, salt och peppar till gravningen. Gnid in laxbitarna med blandningen. Strö över rivet apelsinskal och sichuanpeppar. Droppa över apelsinlikör.
3. Lägg laxfiléerna i dubbla plastpåsar. Låt stå 1 timme i rumstemperatur så att gravningen startar. Lägg laxen i kylen mellan två tallrikar, så att det blir tyngd på laxen. Låt grava till nästa dag.
4. Dag 2: Ta ut laxen och torka den nästan torr med hushållspapper. Se till att inte kryddorna faller av. Lägg laxen i en ny plastpåse och grava ytterligare 1-2 dygn i kylen.
5. Skär laxen i 2 mm tjocka skivor och lägg på serveringsfat. Garnera med rivet apelsinskal och krossad sichuanpeppar.
Apelsin- & sichuanpeppargravad lax
Sichuanpeppar ger laxen en fruktig smak med sting.
För 10-12 pers
Ingredienser
800 g | laxfilé, utan skinn av mittbiten (som varit fryst minst 3 dygn) |
0,75 dl | strösocker |
0,5 dl | salt |
0,75 tsk | vitpeppar, grovkrossad |
1 | apelsin, rivet skal |
15 | sichuanpepparkorn, krossade |
2 msk | apelsinlikör, t ex Grand Marnier |
Garnering
1 | apelsin, rivet skal |
0,5 tsk | sichuanpepparkorn |