Apelsin- & sichuanpeppargravad lax

Sichuanpeppar ger laxen en fruktig smak med sting.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - utan skinn av mittbiten (som varit fryst minst 3 dygn)
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 0,75 tsk vitpeppar - grovkrossad
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 15 sichuanpepparkorn - krossade
  • 2 msk apelsinlikör - t ex Grand Marnier

Garnering

  • 1 apelsin - rivet skal
  • 0,5 tsk sichuanpepparkorn

Gör så här

  1. Dag 1: Putsa laxen fri från ben och hinnor. Skär laxen på längden i två avlånga bitar.

  2. Blanda socker, salt och peppar till gravningen. Gnid in laxbitarna med blandningen. Strö över rivet apelsinskal och sichuanpeppar. Droppa över apelsinlikör.

  3. Lägg laxfiléerna i dubbla plastpåsar. Låt stå 1 timme i rumstemperatur så att gravningen startar. Lägg laxen i kylen mellan två tallrikar, så att det blir tyngd på laxen. Låt grava till nästa dag.

  4. Dag 2: Ta ut laxen och torka den nästan torr med hushållspapper. Se till att inte kryddorna faller av. Lägg laxen i en ny plastpåse och grava ytterligare 1-2 dygn i kylen.

  5. Skär laxen i 2 mm tjocka skivor och lägg på serveringsfat. Garnera med rivet apelsinskal och krossad sichuanpeppar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!