00000

Sichuanpeppar ger laxen en fruktig smak med sting.

För 10 ?12 pers

Ingredienser

800 g laxfilé utan skinn av mittbiten (som varit fryst minst 3 dygn)
0,75 dl strösocker
0,5 dl salt
0,75 tsk vitpeppar grovkrossad
1 apelsin rivet skal
15 sichuanpepparkorn krossade
2 msk apelsinlikör t ex Grand Marnier

Garnering

1 apelsin rivet skal
0,5 tsk sichuanpepparkorn

1. Dag 1: Putsa laxen fri från ben och hinnor. Skär laxen på längden i två avlånga bitar.
2. Blanda socker, salt och peppar till gravningen. Gnid in laxbitarna med blandningen. Strö över rivet apelsinskal och sichuanpeppar. Droppa över apelsinlikör.
3. Lägg laxfiléerna i dubbla plastpåsar. Låt stå 1 timme i rumstemperatur så att gravningen startar. Lägg laxen i kylen mellan två tallrikar, så att det blir tyngd på laxen. Låt grava till nästa dag.
4. Dag 2: Ta ut laxen och torka den nästan torr med hushållspapper. Se till att inte kryddorna faller av. Lägg laxen i en ny plastpåse och grava ytterligare 1-2 dygn i kylen.
5. Skär laxen i 2 mm tjocka skivor och lägg på serveringsfat. Garnera med rivet apelsinskal och krossad sichuanpeppar.