00000

Recept på apelsin- och vaniljsill. Apelsinens syra dämpas något av vaniljens milda smak.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 burk löksillsfilé, (540 g)
1 apelsin
1,5 dl 1-2-3-lag, se recept

Apelsin- och vaniljsill – gör så här:

  1. Ta upp sillen ur lagen och låt rinna av i en sil. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skal från halva apelsinen med ett rivjärn eller zestjärn. Skär ut hinnfria klyftor ur den ena halvan och pressa saften ur den andra.
  2. Skåra och skrapa fröna ur vaniljstången. Lägg vaniljstång  och frön i 1-2-3-lagen. Tillsätt apelsinsaft och -skal. Vänd i sill och apelsinklyftor.
  3. Låt sillen dra i kylskåp 1 dygn. Den är hållbar ca 2 veckor i kyl.

 

Apelsin- och vaniljsill serveras med en apelsin- och vaniljsnaps

Egentligen började det med snapsen, som Sofie hade tänkt servera till en dessert med mörk choklad. Det var när en gäst beställde snapsen till krogens sillplanka som de förstod att de hade en förträfflig kombination på gång. De gjorde helt enkelt en ny sillinläggning med samma smaker som i snapsen.

– Jag kommer ihåg när jag smakade den för första gången. Det var som godis, säger Sanna Hermansson.

En sill åt det sötare hållet alltså. Här hittar du recept på snapsen!

recept sill 1-2-3-lag

 

Recept: 1-2-3-lag

  1. Koka upp 1 dl ättiksprit, 2 dl socker och 3 dl vatten och rör så att sockret löser sig.
  2. Låt kallna.
Fler recept med: Fisk, Jul, Övrigt, Smårätter