55555

Maximillian Lundin lagar växtbaserad snabbmat på The Plant i Stockholm. Här bjuder han på en smakrik vegansk vinterrätt som lyfts av en fräsch rödbetsröra. Den rostade potatisen och brödet ger mycket smak.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g potatis
100 g sötmandel
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 apelsiner

Rödbets- och tofuröra:

3 rödbetor, kokta
400 g tofu, fast
2 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Bruschettasticks:

4 skivor surdegsbröd, ljust
2 msk olivolja

Garnering:

hackad grönkål

30 minuter + 30 minuter i ugn

Apelsin- och mandelpotatis med tofuröra och bruschettasticks –  gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg mandeln på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
  2. Skrubba potatisen i ljummet vatten och  halvera den. Lägg i en ugnssäker form och ringla över olja. Strö över salt och rosta potatisen mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Röra: Skär rödbetorna i mindre bitar. Mixa rödbetor, tofu, olja, vinäger, salt och peppar grovt i en matberedare.
  4. Skölj den ena apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Skär bort allt skal från båda apelsinerna. Skär ut hinnfria klyftor och skär i bitar.
  5. Stöt mandeln grovt i en mortel. Blanda potatisen med apelsinbitar och mandel.
  6. Bruschettasticks: Skär brödet i snibbar. Stek det knaprigt i olja i en stekpanna.
  7. Fördela potatisen på tallrikar. Klicka på rödbets- och tofuröra och lägg brödet vid sidan om. Garnera med apelsinskal och grönkål.

Apelsin- och mandelpotatis med rödbets- och tofuröra och bruschettasticks

Fler recept av Maximillian Lundin från ”The Plant”: