44444

Recept på apelsin- och dragonmarinerad lammstek. Be att få benet avsågat i butiken. Det underlättar när köttet ska brynas. En stek på ca 3 kilo ger drygt 1,3 kilo rent kött vid lågtemperaturstekning.

För 8-10 personer

Ingredienser

1 lammstek, med ben (ca 3 kilo)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör
3-4 vitlöksklyftor, skivade
1 msk dragon, torkad
2 msk dragon, hackad färsk
1 paket bacon, eller rimmat sidfläsk (140 g)

Marinad:

2 dl rött vin
2 apelsiner, pressad saft ( 1-1,5 dl)
6-8 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk honung
2 msk dragon, torkad

Sås:

5 dl marinad, + vatten
1 msk majsstärkelse, Maizena
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk soja, kinesisk
1 tsk salt

Apelsin- och dragonmarinerad lammstek – gör så här:

  1. Putsa lammsteken väl. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke.
  2. Häll marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg lammsteken i marinaden och marinera i kylen ca 6 timmar. Vänd efter halva tiden.
  3. Sätt ugnen på 175°. Ta fram och låt steken marinera i rumstemperatur ca 1 timme. Ta upp steken och spara marinaden till såsen. Krydda steken med salt och peppar och bryn båda sidor i smör. Låt vitlöken steka med 1-2 min på slutet.
  4. Lägg steken i en ugnssäker form något större än steken. Strö över torkad och färsk dragon. Klä ovansidan med bacon eller rimmat sidfläsk. Häll marinaden i formen.
  5. Stick in en termometer där köttet är som tjockast men inte ligger mot ett ben. Ställ formen mitt i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100° efter 20 min och stek köttet till 70°. Det tar ca 3 timmar. Ös köttet 2-3 gånger under tiden.
  6. Ta ut köttet och sila skyn. Skumma och späd skyn med vatten till 5 dl. Låt köttet vila övertäckt ca 30 min.
  7. Sås:  Vispa ut majsstärkelsen i grädden och sojan i en kastrull. Blanda ner skyn och salt. Låt såsen sjuda 2-3 min.
  8. Servera lammsteken i skivor med såsen till.

Kan med fördel serveras med detta recept

 

Fler recept med: Huvudrätter - varmrätter, Lamm